Visualitzacions de pàgina

dilluns, 29 d’abril del 2013

Volem ser autèntics mestres? Doncs, corregim!

El dia 29 d'abril vam fer d’autèntics professors. Una feina molt habitual dels mestres és corregir. Doncs avui, ho hem fet!!!!
L'activitat d'avui ha consistit en corregir la proposta didàctica d'un altre grup i veure quines mancances té i detectar possibles errors. 
a l’hora de corregir no va ser una feina fàcil ja que tampoc estavem segures de si el que nosaltres creiem era lo correcte o no. El nostre gran dubte era si els objectius i els continguts havien de ser extrets del currículum o havien ser inventats per nosaltres o fins i tot dubtàvem de si havien de ser del currículum però adaptant-la a l'activitat proposada. 
Espero que al llarg d'aquest curs m'expliquin com s'ha de fer, ja que és a la segona assignatura que ens proposen aquesta activitat però que no ens expliquen com es fa...

Estic a favor de que nosaltres mateixos amb l'ajuda dels companys siguem qui descobrim els propis coneixements i investiguem per tal d'assegurar-nos de que són correctes però crec que seria necessari que després d'aquesta investigació algú ens digues si ho hem realitzat correctament o no ja que sinó,  en cas de que no ho haguem realitzat correctament no ho corregirem. 

Proposta didàctica

Fa uns dies que estic força desconnectada del blogger per mancança de temps, i no he pogut afegir entrades definitives ja que tot i tenir la meva reflexió creada no estava acabada per ser publicada en el blogger. 
El dia 24 d'abril em va ser impossible assistir a classe però pel que em van explicar i vaig veure a la classe següent van fer una proposta didàctica sobre una matèria, en el cas del meu grup va ser sobre la Llengua Catalana. Aquesta activitat no em ve de nou ja que a Iniciació a la didàctica de les llengues em tingut que realitzar una proposta didàctica de dues setmanes i el meu grup casualment també vam elegir la Llengua Catalana. 
M'agradaria compartir amb tots vosaltres la nostre taula per realitzar la unitat didàctica, ja que és una eina que utilitzarem habitualment en un futur.


SESSIÓ X
      NIVELL EDUCATIU



       DURACIÓ
          
      LOCALITZACIÓ       UNITAT                                                                                                          

Descripció


Activitats


Objectius


Continguts


Competències


Seqüenciació

Temps



Material

ATENCIÓ AL NOUVINGUT


dilluns, 22 d’abril del 2013

Els llibres de text


Avui ha sigut el primer dia des de feia molt de temps que he tingut un llibre de primària a les meves mans. Sembla mentida que aquestes altures, podríem dir a finals del primer any de carrera, encara no hagués tingut l'oportunitat de poder observar un llibre que podrien utilitzar els meus futurs alumnes. La meva primera impressió no ha sigut gaire bona ja que el llibre que jo he tractat era un de matemàtiques i per costum, solen ser més mecànics i tancats que un llibre d'una altre matèria. 

Abans de començar a treballar individualment el llibre que havíem portat ens hem plantejat un seguit de preguntes. Per exemple, ens em preguntat cada quan canvien els llibres, qui els elegeix i en que es basen... En aquesta classe també hem reflexionat sobre el nostre llibre ideal. Quan em poso a pensar en el llibre que m'agradaria tindre pels meus alumnes m’és difícil i crec que això es deu a que encara que els continguts que venen donats pel currículum crec que són molt importants, afegiria molts d'altres però si he de complir amb els objectius del currículum probablement no tindré temps d'explicar aquells continguts que m'agradaria ensenyar. Tot i així el meu llibre ideal seria més dinàmic dels que hi ha actualment, no consistiria en fer activitats mecàniques i de copiar, sinó que intentaria que fomentessin la interacció entre els alumnes i el pensament reflexiu ja que crec que d'aquesta manera s’aprèn de manera molt més significativa. 

dijous, 11 d’abril del 2013

Tenim present el llenguatge no verbal?



Avui ha sigut una clase un tant especial...
Tots sabem que molts mestres fan els grups a l'atzar per tal de que treballem amb diferent gent. Em sembla mot oportú ja que els grups els acostumes a fer amb les teves amistats i això crec que no és del tot bo. Per una banda, et pot afectar el treball de classe amb la relació amb el company i per altre banda, si sempre treballes amb el mateix grup no t'enriqueixes tant com si vas variant.
Aquest cop el grup no ha sigut ni escollit per nosaltres ni a l'atzar. El Martí ens va dir dos instruccions: havíem de fer una fila per ordre d'abecedari del nom de la nostre mare i que no podíem parlar. Primer va ser un desastre, però després vam pensar que el que no es podia era parlar però... PODIEM ESCRIURE!
Finalment, vam ordenar-nos i vam aconseguir fer grups de quatre per tal d'anotar les semblances i les diferencies entre el currículum i l'autora Davinia per a l'organitzar dels continguts .

Aquesta classe m’ha fet pensar en si realment posem en pràctica totes les habilitats comunicatives que tenim com a persones. Gairebé tota la classe al sentir que no es podia parlar, ens em mirat, i em pensat que allò seria un caos. Però, quants de nosaltres ha pensat que hi ha moltes maneres per comunicar-nos?
Crec que des de l’escola s’hauria de fomentar més la comunicació no verbal i treballar-la de manera que els nens li donéssim la importància que realment té.

dilluns, 8 d’abril del 2013

El con d'aprenentatge


Després de les vacances de setmana santa ens tornem a posar les piles i tornem a començar amb la rutina. La classe d'avui ha consistit en parlar sobre la intel·ligència múltiples. Primer de tot teníem una llista sobre diferents maneres per aprendre, com per exemple, llegint, escoltant o fent i entre tots l'hem començat a organitzar, en primer lloc, aquelles maneres que creiem que eren més fàcils aprendre i per últim aquelles maneres que creiem que  costaven més aprendre de manera ràpida i significativa. Amb aquesta simple explicació, sembla una activitat ràpida i senzilla però hem de tindre en compte que és molt més difícil ficar-nos d'acord 40 persones que organitzar-ho de manera individual. Tot i que finalment vam aconseguir fer la llista hi havia molta gent que no estava d'acord amb l'ordre ja que cada un té més facilitat per aprendre d'una manera o d'una altra. Després de finalitzar la nostre llista  el Martí ens va ensenyar "El con d'aprenentatge" creat per Edgard Dale.


Aquest con ens mostra de la manera que teòricament aprenem més i de quina manera aprenem menys. Dic teòricament ja que cada persona tenim una manera per la qual tenim més facilitat per aprendre, per exemple, hi ha molta gent que veien un documental aprèn molt més que si li expliqués una persona en una exposició. Aquest con ens pot ajudar en un futur ja que jo personalment intentaré tenir-lo en compte per tal de que els meus infants aprenguin de la manera més còmode possible però sempre potenciant totes les maneres d’aprendre. Quan m'imagino com a futura mestre sempre he volgut intentar que els meus alumnes aprenguin sense donar-se compte, ja que crec que és de la manera que aprens més significativament. Quan tu aprens però ni et dones compte crec que aquells coneixements ja els guardes per sempre.  

A continuació el Marti ens va preguntar que hem de tindre en compte per organitzar els continguts. Per parelles vam estar discutint quina era la millor manera d'organitzar-los. Jo crec que primer de tot hem de tindre clars els objectius als quals volem arribar i després ja ens podem començar a plantejar com organitzar-los. Els continguts s'han de treballar de manera progressiva, sempre tenint en compte els coneixements previs dels nostres alumnes i començant per allò més bàsic i més senzill i acabant per allò més complexa. També s'ha de tindre present l’època de l'any, per exemple, si hem de parlar sobre el consumisme seria interessant parlar-ho abans de nadal. Hi ha molts factor que condicionen l'organització dels continguts, per tant, abans d'agafar un llibre i començar a explicar-lo de principi a fi crec que tots els mestres haurien de mirar-se’l i organitzar-se’l de la manera que creguin mes adient.